Farsang

A farsang ünnepe vízkereszt és hamvazószerda közé esik, melyhez számtalan népi hagyomány kapcsolódik.  A szokások és hiedelmek zömének szempontjából többnyire farsangvasárnap, farsanghétfő és húshagyókedd alkotja az igazi farsangot. A záró három napot ” farsang farkának ” is nevezik.

 

Hagyományos farsangi mulatságunkat kedden délelőtt tartottuk iskolánk aulájában, melynek idén a történelmi korok volt a tematikája. Minden osztály hetekkel korábban elkezdte a próbákat, hogy ez a nap a jókedv, a szórakozás és a móka jegyében teljen.

Az osztályok a következő produkciókkal készültek e jeles napra:

 

5.a – Trója

 

Parisz, a trójai herceg elrabolta Menelaosz király feleségét, Szép Helénát. Az asszony visszaszerzéséért folytatott küzdelem egy tízéves, véres ostrommá vált. A háborút végül a görögök nyerték meg, a leleményes Odüsszeusznak köszönhetően, aki ragyogó tervvel állt elő. Tanácsára az ostromlók elhajóztak, mintha beismerték volna vereségüket, de hátrahagytak egy hatalmas falovat. Azt gondolva, hogy a ló az isteneknek nyújtandó ajándék, a trójaiak bevitték azt városukba. Éjszaka aztán a görög harcosok csoportja, amely addig a lóban rejtőzködött, előbújt, és megnyitotta a városkapukat a közben visszatért görög hadsereg előtt. Kifosztották és porig rombolták Tróját.

E véres küzdelemből láthattunk egy jelenetet az 5. a osztály előadásában, kicsit másképp…

 

 

 

 

 

 

 

 

5.b – Fenyő Miki retro bulija

 

A Hungária a legismertebb és legsikeresebb magyar rock and roll együttes, mely 1967 és 1982 között volt aktív. Mindmáig az egyik legnépszerűbb hazai könnyűzenei együttesnek számít. Az 5. b osztály azokba az évekbe repített vissza mindannyiunkat, amikor Fenyő Miklós a Hungária együttessel táncra perdítette Magyarországot. Az 5.b egy valódi buli hangulatot teremtett számunkra.

 

 

 

 

 

 

 

 

5.c – 1920/charleston

 

Az 1920-as években az új találmányoknak és a szabadabb életnek köszönhetően új irányzatként jelent meg a charleston. Népszerűségét a rádiónak köszönhette. Számunkra az 5.c mutatta be remek jelmezekbe bújva ennek a kornak ezt a népszerű táncát.

 

 

 

 

 

 

 

6.a – vadnyugat

 

A 6.a osztály története az utolsó szabad cowboyok uralta városban játszódott, ahol elismert foglalkozás volt a lótolvajlás, a hamiskártyázás és a sírásás. A történetben felbukkant Wyatt Earp, a legendás pandúrból lett rabló, majd megjelent Doc Hollyday, akinek mottója, hogy szemtanú nem maradhat…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

6. b – retro/limbo

 

Táncdalfesztivált először 1966-ban rendezett a Magyar Televízió. Az első, klasszikus korszak 1966 és 1972 között volt, ezt követően 77-ben, 81-ben, 86-ban, 88-ban, végül pedig a 92, 94 közötti években is rendeztek ilyen versenyt. Hasonló dalverseny volt a Magyar Rádióban a Tessék választani! és a Made in Hungary. Fenyő Miklós Limbó-hintója az 1981-es Táncdalfesztivál 10 nagy slágere között volt, melynek hangulatát kiválóan felidézte a 6.b osztály.

 

 

 

 

 

 

 

 

6.c -disco/Boney M

 

A 6. c-sek meginvitáltak minket  egy fergeteges mulatságra, a 80-as évek farsangi diszkójába. Találkozhattunk a retro egy ismert dalával, a korszak sztárjaival, és az új nemzedék csillagaival.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

7.a – őskor

 

A 7. a-sok az alábbi  frappáns verssel vezették be produkciójukat:

 

Hosszú az út énmögöttem, amíg ide értem,
Valamikor Ősemberként a barlangban éltem.
Most is vademberke vagyok, úgy találtam Rátok,
Ott hagytam a barlangomat, iskolába járok.

Meguntam a medvebőrön csontot szopogatni,
A repülő gyíkok között félelemben élni.
Láthatjátok a csontokat magammal is hoztam,

Hogy az ősemberek sorsát ezzel bizonyítsam.

 

 

 

 

 

 

 

 

7.b –  Csak egy ici pici gőz kell…

 

A 7. b osztály a sikeres ipari forradalom receptjét tárta a jelenlévők elé :
Vegyünk nagy adag birtokaprózódást, nyersanyaghiányt és frusztrációt. Helyezzük őket egy gyenge vagy hanyatló gazdaságba. Kevergessük nyomorúságban egy-két generáción keresztül, amíg fel nem forr. Ízlés szerint ízesítsük destabilizációs körülményekkel. Egy csipetnyi gőz katalizálhatja az egészet.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

7.c – hippik/Hair

 

Az Egyesült Államokban a 60-as évek második felében felbukkanó hippi mozgalom elsődleges célja a társadalomból való kivonulás, a korábbi kötöttségek alól felszabadított életmód kialakítása volt. A 7.c-sek a Hair című film zenéjére mutatták be ezt a hangulatot: a háború tagadását, a laza, lázadó életérzést.

 

 

 

 

 

 

 

 

8.a – Abraham Lincoln

 

A 8. a osztály Abraham Lincoln életéről szóló filmadaptációt tárt a diáktársak elé, mely során végigkísérhettük Lincoln gyermek-és ifjú korát, szem és fültanúi lehettünk azoknak a perceknek, mikor a halálos lövés eldördült…

 

 

 

 

 

 

 

 

8.b – tánc evolúció

 

A 8. b osztály a különböző iskolai rendezvényeken szívesen vállal zenés fellépéseket, így megismerkedett többek között a csa-csa-csa, angol keringő és a roki alaplépéseivel. Az iskolai fellépések mellett szerepeltek a Karácsony határok nélkül városi rendezvényen, és a különböző bálok programját is színesítették előadásukkal. A testnevelés órákon is örömmel végeznek zenére mozgásokat, ezzel is fejlesztve mozgáskultúrájukat. A műsorukban zenés időutazásra hívtak bennünket, ami az őskortól napjainkig tartott.

 

 

 

 

 

 

 

 

8.c – fiatal nemzedék népdala

 

 

Évszázados múltra tekint vissza a magyar népzene. Történelmünk alapköve. A nép írta, énekelte, az ő életükről szólt. Ezt a hagyományt követve a 8.c is dalba öntötte a 21. századi fiatalok életét. A 8.c-től egy rendkívül humoros, ötletes produkciót láthattunk.

 

 

 

 

 

 

 

 

Amíg a zsűri tagjai (Csaba király, Enikő és Anita udvarhölgyek, akik a firenzei reneszánsz udvarból érkeztek hozzánk), értékelte a produkciókat, fergeteges buli vette kezdetét az aulában.

 

 

 

 

 

 

Az idei farsang legjobbjának a 7.b osztályt ítélte meg a zsűri, akiknek jutalmuk egy torta volt szülői felajánlásból. A további díjakat a Szülői Munkaközösség ajánlotta fel, melyet ezúton is köszönünk nekik!

 

 

 

További helyezések:

2. hely: 6.a osztály

3.hely: 5.c osztály

 

Különdíjban részesült  a 7.a és a 7.c osztály.

 

Gratulálunk valamennyi osztálynak és köszönet illeti az osztályfőnököket és a szülőket is, akik segítették a felkészülést a diákok számára!

 

 

Hírek

Previous article

Hírek

Next article

FELHÍVÁS