Farsang

December 12-én a Széchenyiben a 4-5. óra a farsangi mulatságról szólt. Bár a vírushelyzet miatt csak osztálykeretek között tarthattuk meg programunkat, a jókedv így is garantált volt.

A farsang Magyarországon vízkereszttől (január 6.) a húsvét vasárnapot megelőző 40 napos böjt kezdetéig tart, azaz “húshagyó keddig”, vagy “hamvazószerdáig”.
Hazánkban – elsősorban német hatás eredményeként – a középkorra tehető a farsang kialakulása. Elterjedése 3 fő területen történt: a királyi udvarban, a városi polgárság és a falusi lakosság körében. A királyi udvarban jelentős volt az itáliai hatás, míg a másik két szinten német hatással kell számolni.

Régen farsang idején a fonóházakban minden este zajlott valamilyen vidám esemény, énekeltek, táncoltak, játszottak. A mulatozások “húshagyókeddig” tartottak, amikor az utolsó fonóházi összejövetelre a “fonóvégzésre” került sor, amely felért egy kisebb lakodalommal. Ezt követően az egész falut megmozgató nagy népi mulatsággal a “farsangtemetéssel” vagy “téltemetéssel” búcsúztatták az elmúlt vidám heteket.

A farsangi időszak nem múlhat el jelmezes, álarcos alakoskodás nélkül. A legkedveltebb maszkos alakok: a koldus, a cigány, a betyár, a menyasszony, a vőlegény és a különféle állatfigurák: medve, ló, kecske, gólya stb. A kifestett, jelmezbe öltözött és fejére maszkot húzó, éneklő, táncoló és tréfálkozó menetet zenészek kísérik. A sokaság végül elégeti a telet jelképező koporsót vagy a rongyból, szalmából készült kiszebábot.
Magyarországon a leglátványosabb és legismertebb farsangi esemény a mohácsi busójárás.

 

Elsődleges szempontunk az volt a szervezésénél, hogy a diákok hosszú idő után először olyan közösségi programon vegyenek részt, ahol ismét, kötetlen formában vannak együtt és jól érzik magukat. A jelmez nem volt kötelező, de így is sokan maskarába bújtak.

 

 

 

A diákok játékos, a farsanggal kapcsolatos feladatokkal, zene hallgatással, tánccal mulatták el az időt, miközben persze finomakat falatoztak. Nagyon ízlett mindenkinek az a csokis fánk, melyet minden diáknak a Szülői Munkaközösség ajánlott fel, melyet ezúton is köszönünk.