Magyar Népmese Napja

A mesék csodálatos világa

2005 tavaszán a Magyar Olvasótársaság felhívással fordult mindazokhoz, akiknek fontos a népmesék fennmaradása és a mesékben élő bölcsesség továbbhagyományozása, hogy csatlakozzon ahhoz a kezdeményezéshez amely szerint szeptember 30. – Benedek Elek – születésnapja legyen a népmese napja.

A nap célja, hogy a könyvtárosok, az óvónők, a pedagógusok és a mesével foglalkozó szakemberek, valamint a meseszerető gyerekek és felnőttek ezen a napon megkülönböztetett tisztelettel forduljanak mind a magyar, mind más népek meséi felé.

Iskolánk ezt a napot a délelőtt folyamán mesemondással ünnepelte. Az iskolai könyvtárban egymást váltották az osztályok. A felolvasások elején Virágné Farkas Judit, iskolánk könyvtárosa és a program szervezője, köszöntette a résztvevő diákokat, akik ezt követően figyelemmel hallgatták a meséket a pedagógusok előadásában. Ebben a néhány percben a gyerekek kiszakadhattak a tanórák kereteiből és elmerülhettek a mesék varázslatos világába. Olyan mesék hangzottak el többek között mint: A szállást kérő róka, A farkas és a hét kecskegida, A kisgömböc, A kismalac és a farkasok, A világszép nádszálkisasszony,  A bolondos legény, A macskacicó, A három kívánság, A rátóti csikótojás, A király kenyere, A gőgös csillagok.

 

„Őseinktől kincsekkel teli tarisznyát kaptunk örökségbe, de mintha egyre gyakrabban tétlenül néznénk ennek háttérbe szorulását, elfelejtését. Vegyük birtokba, ismerjük meg, fényesítsük újra és adjuk tovább az eleinktől kapott, élethosszig érvényes, értékes, unokáink számára is feltétlenül megőrzendő, mesebeli kincseket.” Magyar Olvasótársaság

Meséljünk gyermekinknek minél többet, hisz  a meséken felnövő gyermekek fantáziavilága gazdagabb, változatosabb, kreatívabb, mint akik mindebből kevéssé, vagy egyáltalán nem részesültek!

 

 

 

 

 

 

Hírek

Next article

A zene világnapja