Magyar kultúra napja

Kölcsey Ferenc 1823. január 22-én fejezte be a Himnusz szövegének megírását, amely Erkel Ferenc zenéjével nemzeti himnuszunk lett. Ennek emlékére 1989 óta január 22-én ünnepeljük a magyar kultúra napját. Nem lett piros betűs ünnep, nincs ezen a napon iskolai szünet, de a legtöbb helyen, iskolában, könyvtárban, faluban, városban valamiképpen megemlékeznek Kölcseyről, a Himnuszról és a magyar kultúráról.

 

Iskolánkban rádióműsor keretében emlékeztünk meg e jeles napról, mely során a magyar kultúra gazdag kincsestárából állítottuk össze zenés-verses műsorunkat.

A magyar kultúra egyidős Magyarországgal. A magyar nép életét, gondolatvilágát, hovatartozását, helyét a világban kultúránk ismerete adja. Kultúránk mutatja, bizonyítja eredetünket, létünket.

 

„…. Hazádnak rendületlenül légy híve, oh magyar; Bölcsőd az s majdan sírod is, mely ápol s eltakar. A nagy világon e kívül / Nincsen számodra hely; / Áldjon vagy verjen sors keze: / Itt élned, halnod kell.”

Ha ezen intelmek szerint igyekszünk cselekedni, mindannyian tettünk valamit azért, hogy gyarapodó magyar közösségeinkben – legyenek azok a világ bármely pontján – a jövőben is összetartó, igaz szeretettel ünnepelhessük a magyar kultúra napját.

 

A műsorban közreműködött:

Ila Csenge

Károlyi Maja

Kovács Boglárka

Joó Levente

Csányi Mihály

 

 

Hírek

Previous article

Hírek

Next article