Emlékezzünk

1956. október 23-án, a Magyar Egyetemisták és Főiskolások Szövetsége (MEFESZ) által szervezett budapesti tömegtüntetéssel – és számos vidéki megmozdulással – kezdődött az országot hamarosan lángba borító forradalom, aminek legfőbb kiváltó oka a sztálinista diktatúra által keltett általános társadalmi elégedetlenség volt. A Gerő Ernő vezette MDP ellenséges fellépése nyomán a feldühödött tömeg az esti órákra agresszívvá vált, rövid időn belül fegyvert is szerzett, a Magyar Rádió épületét őrző karhatalmisták sortüze után pedig felkelést indított a diktatórikus rendszer megdöntésére.

 

Október 22-én az 1956-os forradalom és szabadságharc eseményeiről iskolánk 7. évfolyamos diákjaival emlékeztünk meg.

 

 

A történelmi eseményeket megidéző szereplők koncentráltan és az alkalomhoz méltó módon igyekeztek bemutatni nekünk az 1956-os forradalom fontosabb történéseit, melynek forgatókönyvét Lászlóné Király Tünde tanárnő állította össze.

 

 

 

 

A műsor Bródy János: Szabadnak születtél című dalával indult projektoros vetítéssel kiegészülve, mely emelkedett hangulatot adott rögtön a műsor kezdetén.

A szereplők egy rövid „időutazás” során mutatták be a forradalomhoz kapcsolódó főbb eseményeket verses, zenés összeállítással is kiegészítve. A műsor meghatározó része volt, amikor egy filmbejátszást láthattunk 1956 eseményeiről, miközben Tamási Lajos: Piros a vér a pesti utcán című versét hallhattuk.

 

 

Mint minden ünnepi megemlékezésünkkor, így most is jelen volt énekkarunk is, akik ezúttal Offnerné Hadrik  Tímea vezetésével Bródy János: Ha én rózsa volnék című dalát adta elő.

 

A magyar történelem 1956-os mártírjai 1989 óta elfoglalták a méltó helyet a történelem palettáján.  Azok, akik életben maradtak, nehéz lelki terhet hordoztak magukban hosszú éveken át, s mind a mai napig nem tudták feledni 1956 emlékét, szellemét.

 

A program a Szózat közös eléneklésével zárult.

 

A műsorban résztvevő diákoknak ezúton is köszönjük a közreműködést:

 

László Richárd (7.a)

Vörös Márton (7.a)

Nagy Donát (7.a)

Szakály Gergely (7.b)

Somlai Bálint (7.b)

Offner Noémi (7.c)

Náricza Nina (7.c)

Hírek

Previous article

Hírek

Next article