Szent Márton Road Show

A 2016-os évet Szent Márton-emlékévnek nyilvánította a magyar kormány a Savariában (mai Szombathelyen) 1700 éve született Tours-i Szent Márton, Magyarország egyik védőszentje emlékére, tiszteletére. A szervezők az emlékévben megvalósított programok segítségével Szent Márton alakját, személyiségét és lelkiségét kívánják megismertetni az emberekkel, hogy többet tudjanak meg arról a személyről, akit példás élete miatt avattak szentté.

Az emlékév egyik programpontja a Szent Márton Road Show, melynek Szentgotthárd volt az első állomása. A road show városunkba a Szentgotthárd és Térsége Turisztikai Egyesület koordinálásával érkezett. A programsorozat célja, hogy Szent Márton életének és cselekedeteinek legfontosabb állomásait Savariatól Toursig bemutassa a térség településein élő embereinek. Bepillantást nyerhetnek az antik kor hétköznapjaiba, felfedezvén Márton fontos hittérítő munkáját, amelyet csodák és gyógyulások kísértek.
A színházban rendezett road show-n iskolánk tanulói is részt vettek, akik közül sokan előzetesen az emlékév kapcsán meghirdetett rajzpályázatra is beneveztek a Szent Márton legendáját feldolgozó pályamunkájukkal. (A rajzok a színház aulájában megtekinthetőek.)
A road show polgármesteri köszöntővel vette kezdetét, majd iskolánk énekkara adott elő két dalt. A road show bemutatása után Molnár Piroska, a Móra Ferenc Városi Könyvtár igazgatójának történelmi előadását, majd Rimfel Ferenc, plébános egyházi előadását hallgathattuk meg. Ezt követően különböző programokon vehettek részt az érdeklődő diákok: volt kézműves foglalkozás, kipróbálhatták a lúdtollal való írást, megismerkedhettek a légiós katonák életével, mindennapjaival, kitölthettek játékos kvízeket, valamint az EFI közreműködésével egészségügyi szűréseken is részt vehettek.


A program zárásaként a kvíz és a pályázatok értékelésére és díjazására került sor, ahol diákjaink is kiválóan szerepeltek, melyhez ezúton is gratulálunk.

Díjazottak:
1. helyezett: Ringbauer Maximilián 7.a.
2. helyezett: Monek Valentina 8.b
3. helyezett: Márton Alexa 7.c
Különdíj: Monek Hanna 5.b
Különdíj: Kalamár Gabriella 7.c

További résztvevők, akik kiemelkedő munkájukért szintén díjazásban részesültek:

Sárvári Nelli- 7.c
Bedi Dóra- 7.c
Latyák Viktória- 7.a
Kovács Péter – 8.a
Hurtik Nóra – 8.b

Hírek

Next article

Cyber Cyrano