Cyber Cyrano

Március 2-án iskolánkba érkezett a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház Cyber Cyrano című interaktív előadása, melyet a 8.b-s diákok tekinthettek meg.
Tasnádi István darabját először a Kolibri Pincében mutatták be, majd 2013-ban vitte színpadra Madák Zsuzsanna rendezésében a zalaegerszegi társulat, mely azóta már túl van a 100. osztálytermi, foglalkoztató előadáson.
Az előadás nagy hangsúlyt fektet annak vizsgálatára, hogyan változott meg az emberek közötti kommunikáció a különböző közösségi oldalak elterjedésének a hatására.
A darab a fiatalok és az internetes közösségi oldalak kapcsolatát mutatja be konkrét történetre, egy kamasz szerelemre vetítve. A sztori egy képzeletbeli 9. osztályban játszódik. Főszereplőink a „lúzer” Zsuzsi, a menő, férfi szíveket meghódító Heni és a hangadó, „nagyarcú” Máté. A darab alap szituációja: Zsuzsi szerelmes Mátéba, aki ezt nem viszonozza, hisz ő a rendkívül dekoratív, az osztályba újonnan érkezett Henibe szerelmes. A cselekmény szépen bontakozik ki, ahol a néző hamarosan érzékeli azt, hogy Zsuzsit kirekesztik osztálytársai. Valójában a teljes művet a kisebbrendűségi érzése és viszonzatlan szerelme miatt megkeseredett Zsuzsi szemszögéből nézhetjük végig. Hamarosan rájövünk, hogy minden szálat ő mozgat és ráébredünk, hogy csalás esete forog fenn. Zsuzsi a facebookon létrehoz egy képzeletbeli fiú és lány profilt, s nevükben levelez Mátéval és Henivel és rögtön mindkettőt az ujja köré csavarja. Az áldozatok vakok és hiszékenyek, s amikor kiderül semmi sem igaz, Heni öngyilkosságot kísérel meg. A darab ott fejeződik be, hogy Zsuzsi egy új város új osztályában folytatja tanulmányait…
Ami a mű látványvilágát illeti, rendhagyó. A 3 főszereplő társa kettő laptop, egy tablet, három LCD tv és a Wifi. A színpadkép lényegében maga a technika volt, ahol a monitorokon végigkövethettük a facebookon és a chaten történteket is.
A diákokat folyamatosan bevonták a műsorba, ezzel is fenntartva érdeklődésüket. Az egyik jelenetben például Heni a diákok segítségét kérte, hogy mit is írjon a facebookon „álszerelmének”, Viktornak. A jelenet izgalmasra és nagyon interaktívra sikeredett, ahogy a diákok tanácsokkal látták el Henit. Hasonlóan érdekes párbeszéd volt az, amikor Máté szorult helyzetében egy diáktól, őt a történet részeként barátjának nevező „Csipától” kérte el mobiltelefonját, aki ezt szívesen át is nyújtotta a színésznek.
Az előadás lezárásaként pedig következett egy foglalkozás, amelyen a színészek és a rendező, foglalkozásvezető közösen elemezték a szereplők helyzetét, és vonták le a tanulságokat szituációs játékok, beszélgetés keretében.
Ha csak egy diák kicsit átgondolja ennek hatására, hogy bonyolítja virtuális magánéletét, már nem volt hiába az előadás

Hírek

Previous article

Szent Márton Road Show
Hírek

Next article

Informatikai fejlesztés