Magyar népmese napja

2005. óta ünnepeljük szeptember 30-án, Benedek Elek születésnapján a magyar népmeséket. Ezen a napon minden népmesét szerető gyerek és felnőtt megkülönböztetett tisztelettel fordul mind a magyar, mind más népek felé.

A magyar népmese napját a Magyar Olvasótársaság kezdeményezésére ünnepeljük meg 2005 óta. Céljuk az volt, hogy a népmesék fennmaradjanak és a mesékben élő bölcsesség továbbhagyományozódhasson az új generációkra.

Iskolánk ezt a napot a délelőtt folyamán mesemondással ünnepelte. Az iskolai könyvtárban egymást váltották az osztályok. A felolvasások elején Virágné Farkas Judit, iskolánk könyvtárosa és a program szervezője köszöntette a résztvevő diákokat, akik ezt követően figyelemmel hallgatták a meséket. Ebben a néhány percben a gyerekek kiszakadhattak a tanórák kereteiből és elmerülhettek a mesék varázslatos világába.

„Őseinktől kincsekkel teli tarisznyát kaptunk örökségbe, de mintha egyre gyakrabban tétlenül néznénk ennek háttérbe szorulását, elfelejtését. Vegyük birtokba, ismerjük meg, fényesítsük újra és adjuk tovább az eleinktől kapott, élethosszig érvényes, értékes, unokáink számára is feltétlenül megőrzendő, mesebeli kincseket.” – Magyar Olvasótársaság.

Meséljünk gyermekinknek minél többet, hisz  a meséken felnövő gyermekek fantáziavilága gazdagabb, változatosabb, kreatívabb, mint akik mindebből kevéssé, vagy egyáltalán nem részesültek!

Hírek

Previous article

Kitűnő kirándulás