A magyar költészet napi programjaink

Költő vagyok – mit érdekelne
engem a költészet maga?
Nem volna szép, ha égre kelne
az éji folyó csillaga.

Az idő lassan elszivárog,
nem lógok a mesék tején,
hörpintek valódi világot,
habzó éggel a tetején.

József Attila kérdése nem csak költői, hiszen a költészet maga az élet. A magyar költészet napját Magyarországon 1964 óta József Attila születésnapján, április 11-én ünnepeljük – természetesen nemcsak őt, hanem a költészetet, a lírát magát is.

Iskolánkban mi is így tettünk ezen a napon. Az iskolarádióban az óraközi szünetekben magyar költök megzenésített versei csendültek fel, az iskolán belül különböző helyekre rövid verseket ragasztottunk ki, hogy a diákok meg-megállva elolvassanak egy szép költeményt. A nagyszünetben pedig az iskola előtti udvaron egy rövid programon vettünk részt. Ez alkalomból Lászlóné Király Tünde köszöntötte a résztvevőket, majd Horváth Zsófia (2.a) és Vörös Máté (3.a) József Attila: Istenem című versét szavalta el. 

 

Németh Barbara, iskolánk gyógypedagógusa, Radnóti Miklós: Bájoló című megzenésített versét énekelte el  gitárkíséretével. 

A programot közös szavalással zártuk, mikor is az iskola apraja-nagyja József Attila: Kertész leszek című versét mondta el. 

 

A költészet napi programunk délután 14 órakor folytatódott a 3-4. osztályosok szavalóversenyével.

Valamennyi kisdiák felkészülten érkezett a versenyre, ahol szépen, tisztán beszéltek, érzékenyen szólaltatták meg a verseket. Mindnyájunknak nagy élményt adtak a produkcióikkal. A zsűri elnöke, Bothné Boroznaki Anita és Lászlóné Király Tünde magyartanárok értékelték a résztvevőket, mely során az alábbi eredmények születtek:

  1. helyezett: Monek Csenge (4.a, felkészítő tanár: Bágerné Kovács Eszter)
  2. helyezett: Vass Laura (3.b, felkészítő tanár: Brückner Boglárka)
  3. helyezett: Poszavecz Lénárd (4.b, felkészítő tanár: Kiss Eszter)

Különdíjban részesült: Soós Cecília (4.a, felkészítő tanár: Bágerné Kovács Eszter)

Vass Laura, Monek Csenge, Soós Cecília (Poszavecz Lénárd hiányzik a fotóról)

A helyezettek oklevelet és értékes könyvjutalomban részesültek, valamint valamennyi résztvevő oklevéllel térhetett haza.

Gratulálunk valamennyi résztvevőnek és felkészítő tanáraiknak!

Hírek

Previous article

Mocorgó és nyílt nap
Hírek

Next article

SZM bál