MÉZES

Az Országos Magyar Méhészeti Egyesület és a Földművelésügyi Minisztérium idén, 2018. november 16-án (pénteken) rendezte meg az Európai Mézes Reggeli programot. Ehhez a kezdeményezéshez csatlakozott iskolánk is az orfalui Vadvirág méhes -és gyógyítókert jóvoltából.

Magyarország első alkalommal 2014. november 21-én csatlakozott az Európai Mézes Reggeli programhoz. A kezdeményezés célja a méhek és az egészséges életmód népszerűsítése, a helyben termelt élelmiszerek megismertetése.

Iskolánkba Orfaluból Csilla néni és Gyula bácsi látogatott el. A program során Gyula méhész beszélt az 5. osztályos gyerekeknek a méhek csodálatos életéről, arról a  munkáról, amelyet ezek a pici rovarok végeznek életük során. Megtudhattuk, hogyan keresik meg a nektárokat, majd azt, hogyan érlelik  mézzé.

 

 

 

A méhek a mézet saját maguknak készítik és raktározzák el. Télen ugyan nincs mit gyűjtögetniük, de így mégis van ennivalójuk. Bár a mézet a méhek készítik, nemcsak az ő kedvencük, hanem az embereké is, ezért olykor elveszünk belőle. Azonban a családokat nem szabad kifosztani, gondoskodni kell a méhek megfelelő élelméről.

Gyula méhész beszélt a méhészek munkájáról is, bemutatva a különböző méhészeti eszközöket is.

 

 

Megtudhattuk azt is, hogy milyen fontos és hasznos a méz és a különböző méhészeti termékek fogyasztása.

 

 

Az előadások után a gyerekek mézes, vajas kalácsot kóstolhattak, melyhez a 2 kg mézet a Vadvirág méhes -és gyógyítókert ajánlotta fel, melyet ezúton is köszönünk nekik.

 

 

 

 

A kezdeményezés célja a méhek és az egészséges életmód népszerűsítése, a helyben termelt élelmiszerek megismertetése volt, valamint a  program felhívta a figyelmet a reggeli fontosságára is.

 

További fotók a galériában láthatóak.

Hírek

Previous article

Hírek

Next article