Egészségnevelési nap

November 22-én egészségnevelési napot tartottunk a megelőzés jegyében. A nap célja az egészségtudatos nevelés volt.

A felső tagozatos diákokat agyserkentő – és mozgásos feladatok várták. Minden állomásunk kapott egy fantázianevet. A diákok forgószínpadszerűen mozogtak az alábbi állomások között.

Agytorna:

A diákoknak az egészséggel-betegséggel kapcsolatos szólásokat, közmondásokat kellett értelmezniük, illetve azokat saját szavaikkal megmagyarázniuk.

 

 

Bútorraktár:

A lelki egészséghez elengedhetetlen, hogy jó stresszoldó technikákkal rendelkezzünk. A bútorraktár kifejezés arra utal, hogy szakemberek szerint ha  pl. a bútorraktár szó “r” betűit nyomatékosan ropogtatva ejtjük, akkor azzal nemcsak a tüdőnkbe szorult levegőt dekompresszáljuk, hanem a feszültség és az indulatok egy részét is kieresztjük.

 

Nutrikid gyerekek:

Ezen az állomáson a diákok megismerkedhettek a táplálék-piramissal, szókereső feladatokat oldottak meg és bekötött szemmel kellett kitalálniuk, hogy milyen gyümölcsöt/zöldséget kóstolnak.

Kamaszokról kamaszoknak tartott előadást Veszelovics Tímea, iskolai védőnő, ahol többek között a kamaszokat érintő testi és lelki változásokról beszélt. 

Okostányér:

Az Egészségfejlesztési Iroda munkatársai a helyes, egészségtudatos táplálkozásról beszéltek diákjainknak. Tudatosították bennük azt, hogy egy nap milyen fajta ételek és mekkora mennyiségben kerüljön a tányérjukra. Mindezt játékos formában is megtanulhatták egy puzzle összerakásával.

Mondj nemet!

A dohányzás káros hatásairól és a leszokás nehézségeiről beszélgettek diákjaink az előadó kollégával.

Szívvel, lélekkel:

Krisztián atya olyan szituációs játékokat játszott a diákokkal, melyek kapcsán a helyes viselkedésre, jószívű tettekre, egymás megsegítésére hívta fel a figyelmet.

Érzelmi kirakós:

Az összekevert betűkből olyan szavakat kellett kirakniuk a résztvevő osztályoknak, melyek negatív, vagy pozitív érzelmet fejeznek ki.

Próbáld ki!

A tornacsarnokban különböző mozgásos feladatok várták a diákokat.

8. osztályos diákjaink a tekepályára látogattak el.

 

Az alsó tagozatos diákoknak először Krisztián atya tartott interaktív előadást a lelki egészségről az aulában. A délután folyamán aztán gyümölcsnyársat, kompótot, plakátot készítettek, valamint az egészségmegőrzésről néztek ismertető videóanyagokat.

A program zárásaként mindenki felírhatta egy kis lapra, hogy mi az, amin a program hatására változtatni szeretne az egészségtudatos élethez.

Videós anyagunk az alábbiakban nézhető meg:

Köszönjük a programot a szervezőknek!