Szent Gotthárd napja

A Szent Gotthárd Általános Iskola és Gimnázium május 5-én névadójára, hildesheimi Gotthárd püspökre emlékezett meg egy egész napos program keretében. Szent Gotthárd korának egyik legnagyobb hatású egyházi vezetője volt.

Intézményünk számára fontos, hogy diákjaink megismerjék Szent Gotthárd életének fontosabb tetteit, városunk életében betöltött jelentőségét.

A program nem titkolt szándéka volt az is, hogy iskolánk tanulói bővebb tájékoztatást kapjanak a helyi értékekről, lakókörnyezetük helytörténetéről.

A programon valamennyi évfolyam részt vett és a város több, jelentősebb értékét lefedte. Így a diákok ellátogathattak a Polgármesteri Hivatalba, ahol megtekintették a Refektóriumot (valamikor ciszteri ebédlő), a Polgármesteri tárgyalót (régi apáti dolgozószoba) és a Dísztermet (Robert Leeb terem). Ezekről a gyönyörű helyiségekről nagyon sok érdekes információt hallhattak és tudhattak meg diákjaink. A Nagyboldogasszony plébániatemplom a barokk épületegyüttes részeként városunk legérékesebb műemléke. Itt a diákok ezúttal egy olyan „idegenvezetés” részesei lehettek, mely során a templom rejtett zugaiba, helyiségeibe kukkanthattak be.

A mai Színház épületét 1988-ban alakították ki az 1677-ben Szent Gotthárd tiszteletére szentelt és 1787-90-ben magtárrá átépített templomból, – erről és a templom kapcsán sok más érdekességről hallhattak beszámolót az oda látogató tanulók, miközben természetesen megtekintették az épületet, Turi Mária pannóját, az aulát, a színház termet, miközben a színpad működéséről is megtudhattak kulisszatitkokat.

A városi séta során a diákok megnézték a várkertben a nyitott kódexeket, a zeneiskola épületét, azaz  a valamikori városháza épületét, az egykori Vargha bank épületét (ma lakóépület, homlokzatán a méhkas ma is látható), a temetőkápolnát  és a város szobrait: a Robert Leeb szobrot, Széll Kálmán szobrát, a III. Béla szobrot és Nepomuki Szent János szobrát. Természetesen nem maradhatott ki a sorból a múzeum sem, ahol 3 állomáson vehettek részt a diákok: a foglalkoztatóban puzzlet kellett kirakniuk és a múzeum tárgyaihoz kapcsolódó memória kártyával játszhattak, megismerkedhettek a terepasztallal és a szentgotthárdi csata jeleneteivel, valamint megtekinthették a látványraktárt is.

A program több állomáson kiegészült interaktív feladatokkal és érdekes rejtvényekkel.

A program során segítségünkre voltak a Honismereti Klub tagjai, a Pannon Kapu Kulturális Egyesületnek, Szentgotthárd Város Önkormányzatának, a Pável Ágoston Helytörténeti és Szlovén Nemzetiségi Múzeumnak a munkatársai, valamint a Nagyboldogasszony plébánia, melyet ezúton is köszönünk.

Bízunk benne, hogy valamennyi résztvevőnek új, hasznos és érdekes információval bővült a tudása városunk épített környezetéről  és kulturális örökségéről.

Egyéb

Previous article

Diákolimpia
Hírek

Next article

Kerékpáros KRESZ verseny