Az aradi vértanúk emléknapja

A hősök előtt tisztelegtünk…

1849. október 6-án, az orosz segítséggel levert szabadságharcot követő császári megtorlás során Pesten kivégezték gróf Batthyány Lajost, az első magyar miniszterelnököt. Ugyanezen a napon a szabadságharc tizenkét tábornoka – Aulich Lajos, Damjanich János, Dessewffy Arisztid, Kiss Ernő, Knézich Károly, Lahner György, Leiningen-Westerburg Károly, Nagysándor József, Poeltenberg Ernő, Schweidel József, Török Ignác és Vécsey Károly – és egy főtisztje, Lázár Vilmos ezredes szenvedett vértanúhalált Aradon. Az aradi vértanúk kivégzésének napját 2001-ben nemzeti gyásznappá nyilvánították.

Ezen a napon iskolánkban is megemlékeztünk a hősökre, akik életüket adták a hazáért, a függetlenségért vívott harcért és a jövő nemzedékeiért. Az ünnepi műsorban a 6. évfolyamos tanulóink szerepeltek, akiket osztályfőnökeik Krányecz Teréz, Pappné Restás Csilla és Császár-Bartakovics Csaba készítettek fel.

Az Aradon meghalt 13 hős halála azóta jelképpé vált. Annak a kitartó küzdelemnek és harcnak a szimbólumává, amelyet a magyarság folytatott évszázadokon át a függetlenség megteremtéséért.

A teljes műsor az alábbi linken megtekinthető:

Hírek

Previous article

Állatok Világnapja
Hírek

Next article

Avatók