Részvétel a szentgotthárdi ifjúsági konferencián

I. Szentgotthárdi Nemzetközi Ifjúságügyi Kerekasztal

Szentgotthárd Város Ifjúsági Tanácsa 2021. szeptember 16-án rendezte meg az  az I. Szentgotthárdi Nemzetközi Ifjúságügyi Kerekasztalt. A konferencia helyszínéül a Szlovén Kulturális és Információs Központ konferenciaterme szolgált. A házigazda Ifjúsági Tanács mellett a szervezésben közreműködött a MURABA Európai Területi Társulás és a Muravidéki Magyar Ifjúsági Szervezet.

A rendezvényen részt vett két diákunk is, Puskás Evelin és Dombóvári Olivér, Diákönkormányzatunk elnöke is.

Dr. Sütő Ferenc, az Ifjúsági Tanács elnöke köszöntőjében áttekintette a több mint 5 éves működés eredményeit és tapasztalatait. A Kerekasztal szlovén főelőadója Miha Zupančič, Szlovénia Ifjúsági Tanácsának elnöke volt, aki a szervezet működéséről, felépítéséről, a szlovén fiatalok anyaországbeli helyzetéről és lehetőségeiről tartott
előadást. A Kerekasztalt megtisztelte jelenlétével a Nemzeti Ifjúsági Tanács elnöke, Hegedüs Zoltán és alelnöke Kovács Péter urak.
Papp Bálint, az Ifjúsági Tanács alelnöke és Koszár András alpolgármester urak a Helyben a jövőd! program tapasztalatait, az eddig elért eredményeket ismertették és a jövőbeli terveket vázolták fel.
Gaál Ákos, az Ifjúsági Tanács titkára előadásában ismertette az Ifjúsági Tanács által a 2020. év elején végzett helyi ifjúságkutatás eredményeit.
Varga Teodor a 2017-ben megalakult Muravidéki Magyar Ifjúsági Szervezet tevékenységét ismertette a konferencia tagjaival.
A Kerekasztal végén, ünnepélyes keretek között egy háromoldalú együttműködési megállapodás aláírására is sor került az Ifjúsági Tanács, a MURABA és MMISZ között, melynek célja: a hosszú távú partnerség kialakítása, egy határon átnyúló, a szlovén Rába-vidék és a Muravidék, Szentgotthárd és Lendva térségeiben élő fiatalok érdekeit is képviselő ifjúsági érdekképviseleti szervezet létrehozása valamilyen társulási formában (pl. Határtérségi Ifjúsági Érdekegyeztető Fórum).
1. Felek az egyenlőség és a kölcsönösség alapján, érdekeik tiszteletben tartásával támogatják a széles körű együttműködést az ifjúság területén.
2. Felek ösztönzik az információ-és tapasztalatcserét az ifjúságot érintő kérdésekben.
3. Felek megerősítik a közös érdekérvényesítés lehetőségeit, közös pályázatokat dolgoznak ki és adnak be, ha azt a pályázati kiírások lehetővé teszik.
4. Felek a partnerség jegyében keresik a lehetőségeket közös rendezvények, konferenciák,
közösségépítő és közösségfejlesztő programok megvalósítására.
5. Felek kiemelt figyelmet fordítanak a működési területeiken élő, magyar és szlovén nemzetiségekhez kötődő fiatalok érdekeire, igényeire.

 

 

 

 

 

Hírek

Previous article

Nyelvek Európai Napja