Egészségnap az esélyegyenlőség jegyében

2015. október 9-én iskolánk is csatlakozott a Szülőföld Kulturális, Sport és Örökségvédelmi Egyesület által szervezett egészségnaphoz, mely az esélyegyenlőség jegyében zajlott.
Az Együtt élünk programsorozat a vakok és gyengén látók, valamint a mozgássérültek mindennapjaiban engedett betekintést interaktív módon.
Huszár Gábor, polgármester úr köszöntőjét követően, a tanulók játékos feladatok keretében ismerkedtek meg a fogyatékkal élők mindennapjaival a különböző állomáshelyeken.
A „Láthatatlan kiállítás” interaktív foglalkozásának az volt a célja, hogy a látók számára egyszerűnek tűnő, mindennapi feladatokat a szem, mint érzékszerv kiiktatásával, egyéb érzékszerveikre hagyatkozva teljesítsék.
Különböző használati tárgyak bemutatására és kipróbálására is lehetősége nyílt a diákoknak: megismerkedhettek a braille írás rejtelmeivel, megtudhatták történetét, elkészíthették saját névjegykártyájukat, találkozhattak beszélő lázmérővel, de bemutatásra kerültek a vakok számára készített sakk és egyéb táblajátékok használata is.
A „mini moziban” a 30 perces filmvetítés célja az volt, hogy bemutassa a diákoknak, hogyan tud egy fogyatékkal élő mindenben eleget tenni a családanyai szerepkörnek.
A „szkander verseny” házigazdája Temesvári Zsolt, kétszeres EB II. helyezett szkander európa bajnok parasportoló volt. A szabályok ismertetése után a versenyszkander-asztalon lehetőség volt összemérni erejüket a legbátrabbaknak a bajnokkal, valamint egymással, de akár saját tanárukkal is.
A „kerekesszékes akadályverseny” házigazdája Kruczler Eszter, olimpiai II. helyezett sportoló volt. Az iskola aulájában berendezett akadálypályán a gyerekeknek kerekesszékben ülve, azt kézzel hajtva kellett szlalomozni a bóják között. Óvatosnak kellett lenniük, hogy ne érintse a kerék az akadályt. A távot két percen belül kellett teljesíteniük, miközben megérthették az akadálymentesítés fontosságát.
A „vakvezető kutya bemutatón” a tanulók körében nagy érdeklődést váltott ki a programban résztvevő kutyák kiképzése, vizsgáztatása. A szemléletformáló, felvilágosító foglalkozás segítségével a program szervezői igyekeztek megismertetni az egészséges felnőttekkel és gyerekekkel a segítő kutyák munkáját, a fogyatékkal élő embertársaink mindennapi nehézségeit és azt, hogyan tudunk velük kapcsolatot teremteni, nekik segíteni.
A „csörgőlabda bemutatón” a küzdelem levezénylésére Farkas Ágnest, olimpiai II. helyezett sportolót, a Vas Megyei Kézilabda Szövetség elnökét kérték fel a szervezők. Ágnes, elnöki pozíciójából fakadóan felügyeli a kézilabda mellékszakágaként működő csörgőlabdát is. A gyerekek a játék alatt megtapasztalhatták, milyen nehéz speciális szemüvegben, egy csörgőket tartalmazó labdát kivédeniük úgy, hogy csak a hallásukra hagyatkozhatnak.
Az érzékenyítő program célja az volt, hogy megtanuljuk kezelni fogyatékkal élő embertársainkat, és megfelelő módon tudjunk a segítségükre lenni.
A rendezvény zárásaként a Pszichiátriai Betegek Otthona Gold nevű zenekara tartott koncertet.
Összességében elmondható, hogy sikeresen zárult a rendezvény, a feladatok kipróbálása után a diákok számára is világossá vált, hogy a fogyatékkal élő embertársainknak is van lehetősége teljes életet élni.

Hírek

Previous article

MEGHÍVÓ