FARSANG

Iskolánkban az idei farsangot a nemzetek kultúrájának bemutatása köré építettük fel. Minden osztály lázasan készült február 13-ra, amikor is 11 órától a csarnokban tartottuk farsangi mulatságunkat. Az osztályok egymás után mutatták be az általuk húzott országot.

 

Jutalom világkörüli utazása során az 5. a osztály járt Mexikóban is. Megismerkedtek az aztékok és inkák kultúrájával és megtanultak egy mexikói táncot is.

   

 

 

A zene, a tánc és a tradicionális viselet az orosz kultúrába engedett bepillantást az 5. b osztály előadásában.

    

 

 

    

 

Az 5.c osztály Hawai szigetét húzta.

Láng Anna először ukulelén játszott. Az ukulelét általában Hawaii zenéjével azonosítják, ahol a neve durva fordításban „ugróbolhát” jelent. Ezt követően bemutatták táncukat a pálmafák árnyékában és a virágok között.

    

 

 

 

 

A 6. a osztály az Amerikai Egyesült Államok sokszínűségét mutatta meg nekünk.

  

 

 

 

 

A 6.b-sek az olasz életérzést adták vissza. Elkalauzoltak minket a méltán világhíres olasz konyhába, illetve egy rock and roll táncot is előadtak.

   

 

 

 

 

A 6. c Brazíliát képviselte az idei farsangon. Kezdetét vette a 2018-as riói karnevál. A Krisztus szobor az ország zászlaját tartotta a kezében, a színes tollú papagáj pedig vidáman repkedett körülötte.

A táncosok és zenészek egy röpke pillanatra odavarázsolták elénk a karneváli hangulatot. A világhírű, aranylábú fociválogatott pedig bemutatót tartott futball tudásáról.

    

 

 

 

 

A 7. a osztály a japán kultúrát mutatta meg nekünk. Láthattunk táncolni tanuló-gésákat, birkózni szumósakat, harcolni nindzsákat és egy közös kung fu tánccal is elkápráztattak bennünket.

 

 

    

 

 

 

 

 

 

Tirolban a hagyományok fontos szerepet játszanak a helyiek életében. Generációról generációra örökítik őket és a kis közösségek körül hiába alakult át teljesen a világ az évszázadok során, ezek a tradíciók szinte teljesen változatlanul élnek tovább.

A 7.b –s fiúk sörtáncot adtak elő. Ausztriában ez az egyik legvidámabb tánc. A Dirndl osztrák női népviselet, elsősorban Dél-Tirolban viselik, a lányoktól Dirndli táncot láthattunk.

  

 

 

  

 

 

 

 

Ha a skótok legmeghatározóbb és leginkább felismerhető nemzeti ruhájáról beszélünk, akkor egyből mindenkinek a híres kilt, a skót szoknya ugrik be. A kilt alatt egykoron nem viseltek alsóneműt a férfiak.

A ruhadarab a skót nemzettudat egyik szimbóluma is, amely a különböző skót fesztiválokon, vagy akár a Felföldi Játékokon is alapöltözetnek számít. Egyes történészek úgy vélik, hogy a skótok Írországból hozták magukkal ezt a viselet. A tradicionális két hangszer a skót duda és a hegedű.

A 7. c-sek skót néptáncot adtak elő, majd ezt követően Kövesdi Anna egy skót népdalt játszott hegedűn.

   

 

 

 

 

A 8. a Egyiptomot képviselte. Műsorukban bemutatták a piramis építését, a papírusz készítését, illetve a tradicionális egyiptomi temetkezés részét képező múmia is megjelent előttünk. Két táncot is láthatunk tőlük, előbb egy katona táncot, majd Kleopátra és rabszolgalányai lejtettek egy táncot. Ezen kívül az egyiptomiak Vörös-tengeren való átkelését is láthattuk tőlük.

    

 

     

 

 

 

 

    

 

 

 

 

 

 

 

A 8. b osztály Magyarország képviseletében hagyományos rönkhúzást mutatott be vidám lakodalommal lezárva produkciójukat.

 

 

 

 

 

 

A 8. c a sokszínű Indiába engedett bepillantást. A hagyományos zenei hangzásra egy modern táncot mutattak be.

           

 

 

 

 

A program végén a legjobb produkció díját a 8. a osztály nyerte el.

 

          

 

 

 

Másnap további győzteseket hirdettünk az alábbi kategóriákban:

A legjobb díszlet: 5.a

A legegységesebb jelmez: 5.b

A legjobb tánc: 5.c

Az országot legváltozatosabban bemutató: 6.a

A legmozgalmasabb produkció: 6.b

A legvidámabb produkció: 6.c

Az ország kultúráját legjobban visszaadó: 7.a

A legautentikusabb: 7.b

Akiknek legjobban áll a szoknya: 7.c

A leghumorosabb: 8.b

A legjobb koreográfia: 8.c

Gratulálunk valamennyi osztálynak és osztályfőnökeiknek!

 

 

Külön díjazásban részesült 5 jelmez is:

Vörös Márton, 5.c (mexikói)

Kozó Ádám, 6.a ( popcorn)

Klujber Anett, 7.a (gésa)

Hendler Máté, Ropos Botond, 8.a (teve)

Legtöbb jelmezt elkészítője: Hafner Gergő, 8.a

 

 

Ezúton is köszönjük a Rába-vidéki Szlovén Nyugdíjas Egyesültenek, hogy rendezvényünk fő támogatója volt, valamint további támogatónknak, iskolánk Szülői Munkaközösségének! Támogatóink a díjakat ajánlották fel.

 

További fotók a fotógalériában!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hírek

Previous article

Szülői értekezlet
Hírek

Next article