Márton-nap

November 11-e Szent Márton napja. Ehhez a naphoz különösen sok néphagyomány, legenda és hiedelem kötődik.
A legenda szerint Szent Márton a Római Birodalom Pannónia tartományának Savaria (Szombathely) nevű városában látta meg a napvilágot 316-ban vagy 317-ben. A római császár katonájaként szolgáló Márton a franciaországi Amiens városában egy hideg téli estén odaadta meleg köpenyének felét egy koldusnak. Aznap éjszaka álmában megjelent Jézus a koldus alakjában, Márton pedig Isten szolgálatába állt. Jóságáról már élete során is legendák keringtek, s az alázatos misszionáriust püspökké akarták szentelni.
 
 
November 10-én iskolánkban is színes programokkal ünnepeltük meg Szent Márton napját. A fél 4-kor kezdődő eseményen 5-5 állomáson vehettek részt diákjaink és városunk óvodásai. A programok között minden gyermek megtalálta a számára legideálisabb kikapcsolódási lehetőséget: Márton napjához kötődő játékos, logikai, interaktív feladatokkal vártuk a gyermekeket.
A gyerekek megnézhették Márton legendáját mese formájában, énekeltek, táncoltak, sőt még el is játszották Szent Márton történetét, melyhez kapcsolódóan egy dalt is megtanultak gitáros kísérettel, mely a szeretetről és a jóságról szólt.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
A néphagyományokat követve a gyerekek lemorzsolt kukoricaszemekkel „etettek libákat”, az aulában pedig a néptáncé volt a főszerep, ahol mindenki vidáman dalolt a körtáncok, csárdások, kígyózó táncok közepette a Partium Alapfokú Művészetoktatási Intézmény és a Béri Balogh Ádám Táncegyüttes tagjaival, valamint tanulónk, Böő Botond közreműködésével.
 
 
 
 
 
 
 
17 órakor elindult a város főterén keresztül a lampionos felvonulás Imre atya vezetésével és énekkarunk énekkíséretével. (karvezető: Offnerné Hadrik Tímea) A templom előtt megkóstolhattuk és megoszthattuk egymással a márton kiflit, a nap végén pedig az iskola előtti téren a Just Food Kft. jóvoltából zsíros kenyeret ehettek és teával melegedhettek fel a gyerekek és felnőttek egyaránt, ahol ismét táncház is várta az érdeklődőket.
 
 
 
 
 
 
A cél a közösségkovácsolás és természetesen a néphagyományok őrzése, felelevenítése és Szent Márton szellemiségének átadása volt a résztvevők számára.
 
Ezúton is köszönjük a szorgos kezeknek a márton kifi sütését, a Just Food Kft.-nek a felajánlást és gimnáziumunk tanulóinak is a segítséget.
Hírek

Previous article

Térítési díj befizetése
Hírek

Next article

A magyar nyelv napja