Nemzetiségi nap

1995-ben a magyar kormány a kisebbségbarát társadalmi légkör kialakítása és fenntartása érdekében az ENSZ Nemzeti vagy Etnikai, Vallási és Nyelvi Kisebbséghez tartozó Személyek Jogairól szóló Nyilatkozata elfogadásának napját – december 18-át – a kisebbségek napjává nyilvánította. Ezt az elnevezést 2012-ben Nemzetiségek napjává változtatta.
 
 
Ehhez kapcsolódóan december december 8-án projektnapot tartottunk iskolánkban a német és szlovén nemzetiségi nyelvet tanuló diákoknak. Fontosnak tartjuk a nemzetiségi hagyományok, szokások megismertetését, ápolását, és a játékos feladatok jó alkalmat nyújtanak a nyelv gyakorlására.
 
A programot Krányecz Teréz és Huszárné Peresztegi Beáta nyitotta meg az aulában.
 
A délelőtt folyamán a diákok kézműves foglalkozás keretében üvegfestésen vehettek részt, mely során gyönyörű karácsonyi mécsesek készültek, de fonalból készíthettek kis karácsonyi manókat is. Párkereső feladat során gyakorolhatták német nyelvtudásukat és tanulhattak nemzetiségi dalokat is.
Múzeumpedagógiai óra keretében a Pável Ágoston Múzeum munkatársai szlovén népi játékokkal, mondókákkal és dalokkal ismertették meg a diákokat. A jó hangulatú foglalkozás végén sor került egy kis kézműveskedésre is, gombból készített pörgettyűt – bugattyút, valamint Paprika Jancsi mozgó síkbábot készítettek a gyerekek.
 
A délelőttöt közös szlovén-német nemzetiségi tánccal zártuk, melyen az összes diák részt vett.
Ezúton is köszönjük meghívott vendégeinknek – Mayer Margitnak, Károly Andreának és Kovács Jánosnénak -,hogy elfogadták meghívásunkat, valamint a nyelvi munkaközösségnek a program megszervezését.
 
A projektnapról készült összefoglalót az alábbiakban tekinthetik meg:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Hírek

Previous article

Atlétika házibajnokság
Hírek

Next article

Úszóverseny