Magyar Diáksport -és Szent Gellért Napja

A 2022/2023-as tanévben is szeptember utolsó napja, azaz szeptember 30. a Magyar Diáksport Napja. A kezdeményezés tizenhat éve indult el Magyarországról, emellett 2015-ben szervezték meg először az Európai Diáksport Napját is, 2019-ben pedig már 44 országban 3-3,5 millió gyerek sportolt az Európai Diáksport Napján. Az Országgyűlés 2017-ben nyilvánította 30/2017. (XII. 13.) OGY határozatával minden év szeptemberének utolsó péntekét a Magyar Diáksport Napjává.

A tanév rendjéről szóló rendeletben 2020-tól jelenik meg hivatalosan a Magyar Diáksport Napja, ami azt jelenti, hogy az intézmények az addigi önkéntes részvétel mellett, a témahetekhez hasonlóan a munkatervükben meghatározott módon vehetnek részt a témanaphoz kapcsolódó programokon. Így a tantervben előírt, az adott témával összefüggő tanítási órákat, valamint egyéb foglalkozásokat a témanap keretében szervezhetik meg.

A testnevelési munkaközösség szervezésében ezen a napon a  tornacsarnokban hét, játékos, könnyed akadálypályát kellett teljesíteniük diákjainknak, melyek a különböző koordinációs képességek fejlesztésére is kiváló feladatnak minősültek.

 

 

 

Ugyanezen a napon, azaz szeptember 30-án emlékeztünk meg Szent Gellértről, a katolikus közoktatás védőszentjéről is. Szent Gellért püspököt népünk kereszténnyé válásának kezdetén vezérelte hozzánk Isten, hogy Imre herceg nevelőjeként, remeteként, püspökként és vértanúként szolgálja Istent és a magyarság krisztusi hitre térését.

A felső tagozatos diákjainknak Óra Krisztián, iskolánk lelkésze tartott az 5. órában a színházban egy rendkívül figyelemfelkeltő, gondolatébresztő előadást a sportélet és a keresztény élet összefüggéseiről, párhuzamairól, valamint meghívta a gyerekeket, hogy fussák meg a mennyország felé vivő utat. 

A 6. órában iskolánk alsó tagozatos gyermekei Imre atya interaktív előadásán keresztül megismerhették Szent Gellért püspök életét és egyben arra biztatta őket, hogy kövessék a szent életű vértanú jótetteit.

Köszönjük Imre atya és Krisztián atya derűjét, a közös énekeket, valamint a gyermekek figyelmét, ügyes válaszaikat és kérdéseiket is.

Hírek

Previous article

Hírek

Next article

Megyei Diáksport Nap